Go Back   NinjaTrader Support Forum > Suggestions and Feedback > Suggestions And Feedback

Suggestions And Feedback New feature suggestions and feedback.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-16-2009, 04:17 PM   #1
shawnj
Senior Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: , ,
Posts: 218
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default Suggestion: Add Heatbeat to Zenfire's "Risk Management System"

This suggestion is in response to a rather unpleasant situation that occurred to me and a lot of Mirus futures clients and I'm guessing to all zenfire brokers clients. Around mid-morning (us central) on Thursday November 12, 2009 I started to do a routine cancellation of a working order. The ninatrader status was showing green (Connected - Zenfire). Then Bam! I get an error message stating:
"
Error=UnableToChangeOrder Native error='The risk management system is not available'
"

Calling my broker's Trading Desk resulted in an "All circuits busy" message from the phone company. On shit! I assume everyone had the same problem and slammed the order desk. It took me about 20 minutes but I finally recovered from this DISASTER with minimum damage.

The ninjatrader connection status stayed green the whole time. I will no longer feel comfortable with the green Connected display showing on ninjatrader.

My suggestion: Add some type of heartbeat code that polls the status of "The risk management system" every few seconds.

thanks,
shawnj
shawnj is offline  
Reply With Quote
Old 11-16-2009, 04:35 PM   #2
NinjaTrader_ChristopherJ
NinjaTrader Customer Service
 
NinjaTrader_ChristopherJ's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Denver, CO
Posts: 4,282
Thanks: 46
Thanked 202 times in 199 posts
Default

Hello shawnj,

Thank you for your post.

I will forward this to our development team for future considerations.

Please let me know if I may be of further assistance.
Last edited by NinjaTrader_ChristopherJ; 11-16-2009 at 04:41 PM.
NinjaTrader_ChristopherJ is offline  
Reply With Quote
Old 11-19-2009, 09:19 PM   #3
r1962j
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default

I had this happen today (11/16/09) did it happen last Thursday also??? Is this going to be a common problem? I've not had it happen at all in the last year.
r1962j is offline  
Reply With Quote
Old 11-20-2009, 01:18 AM   #4
NinjaTrader_Dierk
Administrator
 
NinjaTrader_Dierk's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Bamberg, Germany
Posts: 9,994
Thanks: 0
Thanked 7 times in 7 posts
Default

You need to contact your ZenFire broker in order to get an answer to this question. NT is no controlling that issue.
NinjaTrader_Dierk is offline  
Reply With Quote
Old 11-20-2009, 10:30 AM   #5
shawnj
Senior Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: , ,
Posts: 218
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default

Quote:
Originally Posted by r1962j View Post
I had this happen today (11/16/09) did it happen last Thursday also??? Is this going to be a common problem? I've not had it happen at all in the last year.
I did not have this problem on 11/16/2009 however, based on how it went on 11/12/2009, if a trader did not try to change an order or have a resting order filled, the problem could have come and gone without knowing it since ninjatrader seems to not flag that error condition - hence my suggestion.

shawnj
Last edited by shawnj; 11-20-2009 at 10:35 AM.
shawnj is offline  
Reply With Quote
Old 12-11-2009, 08:41 AM   #6
shawnj
Senior Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: , ,
Posts: 218
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default

Another "Risk Management System" error this morning not flagged by NinjaTrader. Mirus Zen-fire December 11, 2009 at 8:33 AM Central.

shawnj
shawnj is offline  
Reply With Quote
Old 12-11-2009, 09:41 AM   #7
NinjaTrader_ChristopherJ
NinjaTrader Customer Service
 
NinjaTrader_ChristopherJ's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Denver, CO
Posts: 4,282
Thanks: 46
Thanked 202 times in 199 posts
Default

Hello shawnj,

Please reboot your PC at this time and let me know if the issue persists.
NinjaTrader_ChristopherJ is offline  
Reply With Quote
Old 12-11-2009, 12:10 PM   #8
shawnj
Senior Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: , ,
Posts: 218
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default

I don't think you are understanding what I'm trying to document/suggest here. The problem is occurring on the zen-fire end. I'm just suggesting ninjatrader identify this problem (at the zen-fire end) when it happens. For example this morning, I didn't know zen-fire was having a problem till I tried to place an order. That's when I received the "Risk Management System" error. At the moment I sent the order, and when the error message was staring me in the faced, ninjatrader was showing green status. After a few minutes, the zen-fire guys (I guessing that is where the problem is originating from) fix it and there were no more problem for the rest of the day. I did not reboot nor did I restart anything. They fixed it on their end.

shawnj
shawnj is offline  
Reply With Quote
Old 12-11-2009, 12:19 PM   #9
NinjaTrader_Kyle
NinjaTrader Customer Service
 
NinjaTrader_Kyle's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Denver, CO, USA
Posts: 9,026
Thanks: 284
Thanked 467 times in 453 posts
Default

Hi Shawnj,

Thank you for your reply and the clarification.

Such notification would be rather difficult to implement. I will, of course, forward this on to my development team. For the time being at least, the error message will continue to fire when this Zen-Fire component is not available.
NinjaTrader_Kyle is offline  
Reply With Quote
Old 12-28-2009, 10:06 PM   #10
bingkeff
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default Who is responsible for my loss of money???

During the December ZENFIRE Risk Management software error I lost money by not being able to adjust my target to close my trade and the trade went against me for a loss of money. Who is responsible for my loss of money. It was a ZENFIRE issue so are they legally responsible for my loss? Any feedback would be appreciated.
bingkeff is offline  
Reply With Quote
Old 12-28-2009, 11:53 PM   #11
NinjaTrader_Dierk
Administrator
 
NinjaTrader_Dierk's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Bamberg, Germany
Posts: 9,994
Thanks: 0
Thanked 7 times in 7 posts
Default

You needed to discuss that issue with your broker.
NinjaTrader_Dierk is offline  
Reply With Quote
Old 12-29-2009, 12:35 PM   #12
shawnj
Senior Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: , ,
Posts: 218
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default

Quote:
Originally Posted by bingkeff View Post
are they legally responsible for my loss?
I think we all intuitively know the answer to that one . However, we need folks who have had issues with the "Risk Management System" to chime in here to help emphasize that the NinjaTrader software can help us out by maintaining some type of status feedback with the Risk Management System the same way it does with the data feed and the order entry servers.

shawnj
shawnj is offline  
Reply With Quote
Old 12-29-2009, 12:39 PM   #13
NinjaTrader_Dierk
Administrator
 
NinjaTrader_Dierk's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Bamberg, Germany
Posts: 9,994
Thanks: 0
Thanked 7 times in 7 posts
Default

There is no such info provided by the underlying "ZenFire API". Thus, NT would be unable to provide any form of notification.
NinjaTrader_Dierk is offline  
Reply With Quote
Old 12-30-2009, 11:16 AM   #14
shawnj
Senior Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: , ,
Posts: 218
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default

Quote:
Originally Posted by NinjaTrader_Dierk View Post
There is no such info provided by the underlying "ZenFire API". Thus, NT would be unable to provide any form of notification.
I understand, but Ninatrader is, I'm assuming, the most import client app to use the ZenFire api. Surely you have some significant influence on the evolution of the ZenFire api.

We are talking about a very real, very dangerous condition worthy of some coordination between the ZenFire developers and the NinjaTrader developers.

shawnj
shawnj is offline  
Reply With Quote
Old 12-30-2009, 11:53 AM   #15
NinjaTrader_Dierk
Administrator
 
NinjaTrader_Dierk's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Bamberg, Germany
Posts: 9,994
Thanks: 0
Thanked 7 times in 7 posts
Default

We pointed out the hassle our joint customers are experiencing to ZenFire. Please contact your broker in case you're seeking for an ETA on getting that resolved.
NinjaTrader_Dierk is offline  
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Thanks for your suggestion. We'll add it to the list of future considerations." Elliott Wave Suggestions And Feedback 7 07-15-2010 07:24 AM
summary of "strategy realized" is not equal "account performance, total net profit"" Fragolino Miscellaneous Support 1 02-19-2009 05:12 AM
Add to ATM Strategy "Trailing "Limit"" shawnj Suggestions And Feedback 2 10-10-2008 08:01 PM
Please add "Calmar" and "Sterling" ratios to Performance._Trades.TradesPerformance Elliott Wave Suggestions And Feedback 2 06-10-2008 09:57 PM
"Add Target" or "Split Target" in dynamic Super DOM Wataizo SuperDOM and other Order Entry Windows 5 01-16-2008 02:53 PM


All times are GMT -6. The time now is 10:39 PM.

FULL RISK DISCLOSURE: Futures trading contains substantial risk and is not for every investor. An investor could potentially lose all or more than the initial investment. Risk capital is money that can be lost without jeopardizing ones financial security or lifestyle. Only risk capital should be used for trading and only those with sufficient risk capital should consider trading. Past performance is not necessarily indicative of future results. View Full Risk Disclosure.