Go Back   NinjaTrader Support Forum > Application Technical Support > Connecting

Connecting Support for establishing connections to your broker or market data service provider.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-05-2009, 03:26 PM   #1
spammenot
Junior Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default Connection Problems

I am with the ISP of a customer who uses s this software. He is only able to get connected very intermittently with this software. The error message he is getting is: "Login failed to connect to the Rates interface: System.Net.Sockets.SocketException: A connection attempt failed because the connected party did no properly respond after a period of time, or establish co"

I wonder if this is due to speed issues or what. What are the bandwith requirements for this software? Also are there any special firewall settings? Is there anything one can do to test the connection to the server?

Any help would be greatly appreciated.

Mike
spammenot is offline  
Reply With Quote
Old 06-05-2009, 03:58 PM   #2
NinjaTrader_RJ
NinjaTrader Customer Service
 
NinjaTrader_RJ's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Denver, CO, USA
Posts: 1,837
Thanks: 5
Thanked 22 times in 21 posts
Default

Quote:
Originally Posted by spammenot View Post
I am with the ISP of a customer who uses s this software. He is only able to get connected very intermittently with this software. The error message he is getting is: "Login failed to connect to the Rates interface: System.Net.Sockets.SocketException: A connection attempt failed because the connected party did no properly respond after a period of time, or establish co"

I wonder if this is due to speed issues or what. What are the bandwith requirements for this software? Also are there any special firewall settings? Is there anything one can do to test the connection to the server?

Any help would be greatly appreciated.

Mike
Hello Mike,

Thank you for your post.

I searched the Support forum for this issue, results here: http://www.ninjatrader-support2.com/...earchid=395628

It seems to be an issue on the broker's end, which was resolved after a couple days in each case.
Please try disabling any firewall, antivirus, or other protection software as well to see if that makes a difference.
Unfortunately I do not have the server information. If the customer contact's their broker, they should have this information.
NinjaTrader_RJ is offline  
Reply With Quote
Old 06-08-2009, 09:15 AM   #3
spammenot
Junior Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default

I had our customer try the things you suggested, but they didn't seem to work. I am having him check with his broker to get the ip address of the server so I can do some path testing on our side to see if there is something broken on the way to his servers. The weird thing is, he is able to get connection occasionally at random times. If you have any other suggestions or tools that I can test with I would appriciate it.

Mike
spammenot is offline  
Reply With Quote
Old 06-08-2009, 09:41 AM   #4
NinjaTrader_RJ
NinjaTrader Customer Service
 
NinjaTrader_RJ's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Denver, CO, USA
Posts: 1,837
Thanks: 5
Thanked 22 times in 21 posts
Default

Quote:
Originally Posted by spammenot View Post
I had our customer try the things you suggested, but they didn't seem to work. I am having him check with his broker to get the ip address of the server so I can do some path testing on our side to see if there is something broken on the way to his servers. The weird thing is, he is able to get connection occasionally at random times. If you have any other suggestions or tools that I can test with I would appriciate it.


Mike
Hi Mike,

There are a few suggestions below:

We realize that lost connections can be frustrating. A connection state between NinjaTrader and your broker/market data vendor is not dictated by NinjaTrader. The NinjaTrader application only reports the connection state as it is reported by the API you are connected through. NinjaTrader behaves like a radio receiver in that it receives signals from the connected server. If the signals are not coming through, the underlying broker/market data vendor API reports this to the NinjaTrader application which in turn reports this back to you. Once a loss of connection is reported, NinjaTrader or the underlying API wil continuously try to re-establish a connection.
Common reasons that contribute to connection stability are:
  • ISP issues
  • Hardware firewall changing IP addresses frequently
  • Dynamic IP addresses changing frequently intraday. Usually this happens once a week buy you may want to check with your ISP. If they do change daily, requesting a static IP address may help.
  • With Windows XP SP2, if you have more than 10 open TCPIP socket connections (10 programs making socket connections through the internet) Windows will randomly shut down some connections
  • Broker/market data servers may be experiencing temporary downtime
Please let me know if you discover the reason for the disconnects.

Thank you!
NinjaTrader_RJ is offline  
Reply With Quote
Old 06-09-2009, 12:54 PM   #5
spammenot
Junior Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 times in 0 posts
Default

Like I said, I am with the ISP of the customer and am aware that changing IP's, firewall, etc could contribute. I however don't think these items are the case. I wish there were some built in tools or more error debugging information to go off of. The error message is a .NET exception which could mean many thing. I am still waiting to hear back from the customer about the broker.

Mike
spammenot is offline  
Reply With Quote
Old 06-09-2009, 01:05 PM   #6
NinjaTrader_RJ
NinjaTrader Customer Service
 
NinjaTrader_RJ's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Denver, CO, USA
Posts: 1,837
Thanks: 5
Thanked 22 times in 21 posts
Default

Quote:
Originally Posted by spammenot View Post
Like I said, I am with the ISP of the customer and am aware that changing IP's, firewall, etc could contribute. I however don't think these items are the case. I wish there were some built in tools or more error debugging information to go off of. The error message is a .NET exception which could mean many thing. I am still waiting to hear back from the customer about the broker.

Mike
Hi Mike,

If you suspect .NET issues, you could try uninstall .NET and reinstall from here: http://www.ninjatrader.com/webnew/su...ationguide.htm
NinjaTrader_RJ is offline  
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Connection problems Glenn Connecting 3 05-27-2009 08:35 AM
Connection Problems followed by NT Strategy Problems GerTrader Connecting 21 05-20-2009 01:29 PM
IB connection problems? heech Connecting 6 04-28-2009 07:57 AM
Problems connection to IB ag987654321 Connecting 1 04-15-2009 09:21 AM
Connection Problems 9Baller Miscellaneous Support 4 12-12-2005 04:28 PM


All times are GMT -6. The time now is 05:33 AM.

FULL RISK DISCLOSURE: Futures trading contains substantial risk and is not for every investor. An investor could potentially lose all or more than the initial investment. Risk capital is money that can be lost without jeopardizing ones financial security or lifestyle. Only risk capital should be used for trading and only those with sufficient risk capital should consider trading. Past performance is not necessarily indicative of future results. View Full Risk Disclosure.